Tjänar man medelklassinkomst så kan man åka på semester.

Hur mycket tjänar övre medelklass?

Hur mycket tjänar övre medelklass? det är en fråga som många ställer sig. Många människor uppfattar sig som medel i Sverige men frågan är: var går egentligen gränsen? Först måste vi definiera vad som medelklass betyder? Sverige har jue sedan länge skrotat uppdelning på olika klasser i samhället, så jämförelsen med ett system av olika klasser blir för det mesta missvisande. I det moderna Sverige med fri utbildning, sjukvård och ett generöst välfärdssystem är det upp till den egna individen hur mycket man vill kämpa för att komma till en ett visst jobb eller en viss inkomstnivå. Visst finns det variationer mellan människors förmågor som kan vara en begränsning, men det är ingen klass i sig som stoppar en.

Övre medelklass har mer marginal i plånboken
Övre medelklass har mer marginal i plånboken

 

Det finns såklart skillnader i det stödet man får hemifrån när man växer upp och såklart mer eller mindre engagerade föräldrar, men utbildning i Sverige är öppen för alla och det finns många olika möjligheter att ta sig in, betyg, högskoleprov, komvux om man så önskar. Istället för att prata om klass är det därför bättre att prata om inkomstnivån, för visst skiljer inkomsterna sig åt mellan olika jobb. Dessutom är inkomstnivån stark korrelerad med utbildningsnivån. 

Vad tjänar övre medelklass? 
Övre medelklass tjänar mellan 34 200 kronor och 42 600 kronor. 
*Se definition nedan*

Medelklass = medianinkomst

Vi definierar medelklass som någon som har en medianinkomst. Förenklat är  medianinkomsten den inkomsten personen i mitten har ifall man skulle ställa alla inkomsttagare i Sverige på en lång rad, organiserade i stigande eller fallande inkomst. För inkomsttagare i Sverige under 2022 var medianinkomsten 34 200 kronor i månaden. 2022 är de senaste angivelsen vi har hos SCB eftersom 2023 inte är avslutat och deklarerat ännu och det därför inte finns fullständiga löneuppgifter för 2023 ännu.

Övre medianinkomst definierar vi som de som har en inkomst över median men samtidigt mindre än de 25 % personerna som tjänar allra mest, detta illustreras i bilden nedan. De 25 % som har högst inkomster i Sverige under 2022 tjänar 42 600 kronor i månaden eller mer (SCB.se). Medianinkomst är för det mesta ett mer rättvisande mått på inkomst för de breda massorna eftersom det inte påverkas lika mycket av de få med väldigt väldiga höga inkomster, vilket medelinkomst (genomsnittsinkomst) gör.

Under 2022 var medelinkomsten i Sverige 38 300 kronor i månaden. 

Övre medelinkomsttagare
Övre "medelinkomsttagare"
Updated:
Höginkomsttagare

Höginkomsttagare

Precis som alla andra människor kan höginkomsttagare ha olika hobbyer, intressen och prioriteringar. Men några saker som kan vara vanliga bland höginkomsttagare är: 1. Resor: Höginkomsttagare har ofta råd att resa till exotiska platser och uppleva olika kulturer och sevärdheter. 2. Lyxiga köp: Det kan vara att investera i en lyxbil, en exklusiv klocka eller smycke, eller en designerhandväska. 3. Investeringar: Höginkomsttagare har ofta mer pengar att investera i aktier, fastigheter eller andra tillgångar. 4. Kulturella evenemang: Det kan vara att gå på konserter, teaterföreställningar, konstutställningar eller operor. 5. Mat och dryck: Höginkomsttagare kan ha råd med fina restauranger och viner. Men det är viktigt att poängtera att dessa intressen inte är unika för höginkomsttagare och att det finns många människor med lägre inkomster som också uppskattar dessa saker.

Similar posts:

Med 60 000 kr i månadslön så kan man köpa många smycken

Hur många tjänar över 60 000 i månaden?

Med 60 000 kr i månadslön så kan man köpa många smycken

Hur många tjänar över 70 000 i månaden?

40 000 kronor i månaden

Hur många tjänar över 40 000 i månaden?