Med 60 000 kr i månadslön så kan man köpa många smycken

Hur många tjänar över 100 000 i månaden?

Lönenivåerna i Sverige uppvisar variationer som är beroende av flera faktorer, däribland yrkesval, utbildningsnivå och arbetslivserfarenhet. Majoriteten av höginkomsttagarna återfinns inom professioner som vanligtvis kräver akademisk examen, exempelvis inom affärssektorn, teknik, medicin och juridik. Vidare påverkas lönerna av den geografiska regionen, där Stockholm och Göteborg ofta erbjuder högre lönenivåer jämfört med andra städer.

För att uppnå en månatlig inkomst över 100 000 kronor krävs det vanligtvis inte enbart anställning utan även företagsengagemang, antingen genom eget företagande eller genom ledande befattningar som Verkställande direktör, partner eller liknande. Det är inom dessa roller som möjligheten till höga löner oftast realiseras.

Hur många tjänar över 100 000 kronor i månaden i Sverige?

Cirka 1% av befolkningen tjänar över 100 000 kr i månaden i Sverige. Detta gäller den vuxna befolkningen. Enligt uppgifter från Statistiska Centralbyrån så tjänade den 1 % med högst inkomst 101 250 kronor per månad, av alla i Sverige som var 20 år eller äldre år 2021.  

Topp-procenten bland svenska inkomster kännetecknas dock av framför allt män. 77 % av de som tjänar över 100 000 kronor i månaden är män. 

Majoriteten av de som tjänar över 100 000 kronor eller mer i månaden är bosatta i Stockholms län.  

68 procent av de som tjänar över 100 000 kronor eller mer i månaden har en eftergymnasial utbildning på minst 3 år. 

Sverige kännetecknas av ett yrkeslandskap där höga inkomster oftast återfinns inom affärssektorn, teknik, medicin och juridik. Här följer exempel på yrkeskategorier där höga inkomster vanligtvis förekommer:

  1. Ledande befattningar inom näringslivet: Bland dessa återfinns VD, CFO (ekonomidirektör), CTO (teknisk direktör) och andra högt uppsatta befattningar inom företagsledningen.

  2. Läkare och medicinska specialister: Särskilt specialiserade läkare och kirurger kan åtnjuta höga inkomster.

  3. Advokater och jurister: Särskilt de som är specialiserade inom affärsjuridik eller andra högspecialiserade områden.

  4. Ingenjörer och IT-specialister: Specialiserade ingenjörer och IT-professionella, särskilt de med kompetens inom eftertraktade områden som mjukvaruutveckling och datavetenskap.

  5. Finanssektorn: Investeringsbankirer, hedgefondförvaltare och andra inom finansbranschen kan åtnjuta höga inkomster.

  6. Företagskonsulter: Strategiska konsulter och företagsrådgivare med specialkompetens inom företagsutveckling och förändringshantering.

  7. Entreprenörer och företagsägare: De som framgångsrikt bygger och driver företag har möjlighet att generera betydande inkomster.

Iberia Business Class är trevlig om man tjänar över 100 000 kronor i månaden
Iberia Business Class är trevlig om man tjänar över 100 000 kronor i månaden

Några exempel på yrkesgrupper som tjänar runt 100 000 kronor i månaden i genomsnitt i Sverige:

Yrke 2022Månadslön 2022
Chefer inom bank, finans och försäkring, nivå 1150 100
General-, landstings- och kommundirektörer m.fl.102 400
Mäklare inom finans99 200
Verkställande direktörer m.fl.90 100
Specialistläkare86 400

 

Updated:
Höginkomsttagare

Höginkomsttagare

Precis som alla andra människor kan höginkomsttagare ha olika hobbyer, intressen och prioriteringar. Men några saker som kan vara vanliga bland höginkomsttagare är: 1. Resor: Höginkomsttagare har ofta råd att resa till exotiska platser och uppleva olika kulturer och sevärdheter. 2. Lyxiga köp: Det kan vara att investera i en lyxbil, en exklusiv klocka eller smycke, eller en designerhandväska. 3. Investeringar: Höginkomsttagare har ofta mer pengar att investera i aktier, fastigheter eller andra tillgångar. 4. Kulturella evenemang: Det kan vara att gå på konserter, teaterföreställningar, konstutställningar eller operor. 5. Mat och dryck: Höginkomsttagare kan ha råd med fina restauranger och viner. Men det är viktigt att poängtera att dessa intressen inte är unika för höginkomsttagare och att det finns många människor med lägre inkomster som också uppskattar dessa saker.

Similar posts:

40 000 kronor i månaden

Hur många tjänar över 40 000 i månaden?

Med 60 000 kr i månadslön så kan man köpa många smycken

Hur många tjänar över 70 000 i månaden?

Med 50 000 kr i månadslön så kan man hyra en fin villa

Hur många tjänar över 50 000 i månaden?