Höginkomsttagare 2022

Vilken lön krävs för att vara en höginkomsttagare 2022?

En höginkomsttagare definieras ofta som en person som tjänar över gränsen för statlig inkomstskatt, vilket år 2022 är 45 058 kronor i månaden. 

Läs mer om statlig inkomstskatt och när man börjar betala den hos Skatteverket.se. 

Jobba med IT för hög inkomst

Du kan också kika på vilka yrken som generellt ger en hög inkomst. Vill du inte studera så länge och gillar logiskt tänkande, kreativ design eller mattematik så är ett hett tips att gå in i IT-branschen. Det räcker ofta med en 2-årig yrkesutbildning och att man gör lite egna projekt som man kan visa upp för en framtida arbetsgivare, så kan man oftast få arbete direkt efter examen. Ingångslönen är ca 30.000 kr per månad och efter bara några års arbetslivserfarenhet så kan man bli höginkomsttagare, alltså tjäna över ca 45.000 kronor per månad. 

Det finns också många företag som sponsrar ens utbildning mot att man tar anställning hos dem, de kan då vara så korta utbildningar som bara 3 månader och sedan får man en lön på runt 30.000 kronor i månaden direkt om man kan lyckas lösa en plats. Vissa företag ser utbildningskostnaden som en skuld som sedan betalas av allt eftersom man jobbar, detta hos till exempel AW Academy, där man på det viset får en inlåsningsperiod på 12 månader efter examen. 12 månaders arbete hos en arbetsgivare är dock inte särskilt långt och inget fel i sig, men trots allt väldigt bra att vara medveten om. Detaljer som dessa kan ändras snabb och skilja sig mellan olika företag så var alltid noggrann med att läsa eventuellt kontrakt innan de skrivs på. Det blir ju inte en höginkomsttagarlön direkt efter examen, men med några år i yrket så är det inte så svårt att nå dit. 

FöretagUtbildningslängdInriktningMånadslön vid examenOrter
</Salt>3 MånaderProgrammerare (Java, .NET, JavaScript)30 000 krStockholm
AW Academy
(Academic Work)
12 VeckorProgrammerare (Java, C#.NET, JavaScript)
Applikationskonsult (SalesForce)
IT säkerhetskonsult (Cyber Security)
ca 30 000 kr (ej publik uppgift)Stockholm & distansundervisning
Sogeti Careerbooster10 veckorProgrammerare/Utvecklare (Cloud & Data Platform)ca 32 000 kr (ej publik uppgift,  beroende på placeringsort)Borlänge, Luleå, Stockholm, Örebro, Jönköping, Malmö, Sundsvall, Karlstad, Norrköping, Umeå, 
Linköping, ,Skövde & Uppsala
Experis Academy*3 månader + (12 månader som konsult)Programmerare (Fullstack Java/JavaScript, Fullstack .NET/JavaScript.)Lön från utbildningsstart:
ca 30 000 kr (ej publik uppgift,  beroende på placeringsort)
Göteborg, Skövde, Örebro, Stockholm, Linköping, Malmö, Växjö & Karlskrona

*Förkunskapskrav

Utbildningar hos utbildningsföretag

Det finns även många företag och skolor som erbjuder utbildningar inom IT utan krav på akademisk examen. Ifall man inte har förkunskapskraven som krävs för vissa av de ovanstående utbildningarna eller lyckas att knipa en plats, så kan det vara värt att ta en längre utbildning inom IT. Man bör räkna med synnerligen god jobbchanser inom 2 år. Dessutom ligger inte höginkomsttagare lönen långt borta när man väl börjat jobba och fått några års erfarenhet. 

FöretagUtbildningslängdInriktningOrter
Hyper Island80 veckor, varav 27 är praktikFrontend Developer (HTML, CSS, JavaScript, SQL Databaser) Data Analyst, UX DesignerStockholm or Karlskrona
Changemaker Educations1,5 år Speltestare Boden
Updated:
Höginkomsttagare

Höginkomsttagare

Precis som alla andra människor kan höginkomsttagare ha olika hobbyer, intressen och prioriteringar. Men några saker som kan vara vanliga bland höginkomsttagare är: 1. Resor: Höginkomsttagare har ofta råd att resa till exotiska platser och uppleva olika kulturer och sevärdheter. 2. Lyxiga köp: Det kan vara att investera i en lyxbil, en exklusiv klocka eller smycke, eller en designerhandväska. 3. Investeringar: Höginkomsttagare har ofta mer pengar att investera i aktier, fastigheter eller andra tillgångar. 4. Kulturella evenemang: Det kan vara att gå på konserter, teaterföreställningar, konstutställningar eller operor. 5. Mat och dryck: Höginkomsttagare kan ha råd med fina restauranger och viner. Men det är viktigt att poängtera att dessa intressen inte är unika för höginkomsttagare och att det finns många människor med lägre inkomster som också uppskattar dessa saker.

Similar posts:

Höginkomsttagare i Sverige